Racingin PM-Kisat

Viime viikonloppuna ajettiin Ruotsin Angelholmissa BMX-racingin PM-kisat. Suomelle tuli valtava määrä menestystä; vaikkei voida puhua mistää pöydän putsaamisesta, mitalisaldo oli kuitenkin varsin vaikuttava nuorelle BMX-maalle. Suomikuskit kuittasivat kaikkiaan 5 hopeaa ja yhden pronssin.

PM-kisat_Katariina_3

Saimme Katariina Laakkoselta loistavaa yleisraporttia ja kuvia paikan päältä. Suomen mitalit luetellaan postauksen alaosassa.

”Ilmoittautuneita suomalaisia oli 36, joista 32 pääsi paikalle, pois jäi mm. sormensa kesäkuussa murtanut Tommi Lehtonen. Osa porukasta tuli paikalle päivää tai paria ennen tapahtumaa, osa sitten perjantaina. Useimmat lähtivät sunnuntaina, ja muutama jäi vielä maanantaille ja osallistui Caroline Buchananin ja Barry Noblesin klinikalle. He olivat paikalla Engelholmissa pidettävää SX kisaa varten, joka pidetään 14.-16.8.”

”Suomalaisten menestys alkoi jo alkuerissä. Eka lähtö oli alle 6-vuotiaat ja jo siellä heti oltiin kärjen vauhdissa mukana. Alkueriään voittivat useat suomalaiset, esim. Joona Pekkilä ja Max Mäenpää vetivät parhaimmillaan selvän kaulan muuhun jengiin.”

”Yhdeksässä luokassa oli niin monta osallistujaa, että ajettiin semifinaalit. Niissä tippuivat jatkosta hienosti ajaneet Rasmus Varis, Eero Karila, Anton Holmberg ja Edvin Leppänen sekä hurjaa ylivoimaa motoissa näyttänyt Joona Pekkilä, joka kaatui ratkaisevassa paikassa. Lähes kaikki cruiser-sedät ajoivat semeissä, mutta finaaliin ei päässyt kukaan. Tämä oli ylläri, sillä cruiser-sarja on Suomessa tasokas. Ennakkoon vahvalla Jukka Pekkilällä on ollut normaalia vähemmän treeniä tänä kesänä ja Kai Kantanen kärsi vielä MM-reissulla sijoiltaan menneestä olkapäästä. Alkueriin jäivät tasokkaat kuskit Akseli Räsänen (SM2), Antti Laakkonen (SM3) sekä Patrick Bergman (SM1). Taso ja osallistujamäärä vaihteli rajusti sarjoittain, ja näiden poikien sarjoissa oli sekä määrää että laatua.”

”Finaalithan vedettiin sitten putkeen, joten kauaa ei ehtinyt juhlia, kun seuraavat kuskit olivat jo radalla. Selvästi nuori polvi ajaa vahvasti ja ennakkoluulottomasti. Lisäksi Suomessa on tehty oikeita asioita sillä kuskimme ajoivat paitsi kovaa, myös kauniisti. Useat ulkomaalaiset tulivat kehumaan joukkueemme kokoa ja tasoa, mm. Filip Svanberg joka oli vuonna 2014 Ruotsin mestari. Nuorimpien luokkien kohdalla 11-vuotiaisiin asti meinasi henki salpautua kun lapset napsivat hienoja sijoja. Neljän hopeamitalin lisäksi Nooa Keisu oli pettymyksekseen sarjansa neljäs ja Ella Lehtonen tytöt 13-v. sarjan viides. Pinja Puustinen, Axel Kantanen, Onni Stenbacka ja Iivari Vornanen nappasivat kuudennet sijat sarjoissaan. Onni Stenbacka ja Sofia Karila olivat seitsemänsiä tahoillaan.”

”Aikuisten sarjoissa ei yllätyksiä nähty. Outi oli vakuuttava ja ajoi cruisereiden hopeaa ja 20″ challenge-naisten pronssia. Molemmissa sarjoissa osallistujia oli alle portillinen, ja huonompi tulos olisi varmasti ollut pettymys. Minni ajoi Outin perässä neljänneksi 20″:ssa. Juuso Mäenpää miesten elitessä oli harjoitusreissulla: ekassa motossa takarengas oli tyhjä, ja seuraavissa prolinja oli liian paha. Nälkää jäi runsaasti ja se on hyvä.”

PM-kisat_Katariina_2

”Tulevaisuutta varten töitä pitää tehdä vähintään samalla intensiteetillä. Pullat ovat hyvin uunissa, sillä lasten vauhti on pohjoismaista tasoa ja ainakin Helsingissä uutta harrastajaa on tulossa vahvan BMX-Kerhotoiminnan avulla suuria määriä. Valmennuksessa meillä on kehitettävää, jota pohditaankin jaostossa. Ratoja pitää saada lisää, sellaisia jossa on sähköinen 8 hengen portti. Radat pitää nousta paikkakunnille, jossa on vahva pyöräseura joka voi aloittaa seuratoiminnan samantien.”

”Ensi vuoden kotikisaa varten silmät ja korvat olivat auki koko ajan. Hyvää BMX-henkeä kuvaa se, että muut pohjoismaat ovat valmiita auttamaan meitä haluamallamme tavalla. Lisäapua tullaan eniten tarvitsemaan tuomaritoiminnassa sekä tulospalvelussa, jossa on otettava nykyistä laadukkaampi ohjelmisto käyttöön. Tuomarikoulutus tullaan pitämään keväällä Suomessa ruotsalaisten isännöimänä. Kaikki muu PM-kisan infra osataan hoitaa. Toivottavasti meillä on ensi vuoden kotikisassa reilusti yli 100 kotimaista osallistujaa ja mitaleita ropisee tuplasti tämän vuoden tahtiin!”

”Ruotsin kisajärjestelyt olivat oikein laadukkaat. PIentä hienosäätöä voisi toivoa aikataulun suhteen, jotta päivä ei olisi niin pitkä pienimmille kisaajille. Nyt lasten lämmittelyn alun ja finaalien alun välinen aika oli 6,5 tuntia. Sitä voidaan lyhentää ja tapahtumaa tiivistää muutenkin.”

PM-kisat_Katariina_1

Veikko Laakso, hopeaa pojat 6-v.
Kasper Hickman, hopeaa, pojat 7-v.
Salla Salmi, hopeaa, tytöt 8-v.
Max Mäenpää, hopeaa, pojat 11-v.
Outi Leinonen, hopeaa, naiset cruiser
Outi Leinonen, pronssia, naiset yli 17-v. challenge

Kuvat: Katariina Laakkonen
Videot: Pål Kenneth Hangaard

Kommentoi postausta!

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi