BMX Racing SM-kisat 2013

Viime sunnuntaina vietettiin historiallista hetkeä. BMX Racing sai toiset viralliset SM-kisat, jotka olivat myös ensimmäiset Pyöräilyunionin alaisena. Edellisistä kisoista ehti vierähtää parisenkymmentä vuotta, ja laji on kokenut huikeita muutoksia sinä aikana. Vuosien hiljaisuus alkoi rikkoutua muutamia vuosia sitten, kun racingiä alettiin ajaa Turussa, Lahdessa, Tampereella ja Mikkelissä. Helsinki sai oman ratansa viime vuoden loppupuolella ja kyseessä onkin Suomen ainoa kansainväliset mitat täyttävä rata.

SM-kisojen pitopaikaksi siis valikoitui luonnollisesti Helsinki. Paikalle oli saapunut suomikuskien lisäksi useita Latvialaisia ja Virolaisia. Kaikkiaan kuskeja oli heittämällä yli sata, joka on suomikisojen uusi ennätys. Kun vielä sää oli erittäin kaunis, paikalle saatiin paljon katsojia, joten kaikki puitteet olivat kunnossa.

Nuorten sarjoissa mentiin melkolailla normimerkeissä. MN-6-luokan finaalissa nähtiin Iivo Vesikon huikea kiri, jossa kaveri paineli loppumetreillä Virolaisen Adrians Robeznieksin ohi komeasti toiseksi. Graig Meriloo vei komeasti kaksi mitalia, voittaen MN-8-sarjan ja sijoittumalla hopealla 10v-luokassa. MN-12-sarjassa nähtiin todella kovan luokan kuski Ronalds Ritins, joka on EM-kisojen voittaja ja MM kolmonen. Melko kovan luokan kuski siis, ja Ronaldsin ajamisessa taso näkyi eniten siinä, että kaveri ei juurikaan näyttänyt ylivoimaisuuttaan vaan rullaili iisisti kaikkien lähtöjen voittoon.

Naisten sarjoissa nähtiin pientä osallistujakatoa, sillä junnuissa sekä Minni Leppänen että Senni Lehti joutuivat jättämään kisan väliin sairastumisen vuoksi. Kersti Ojasild ajeli kisan voittoon ja Pinja Puustisesta leivottiin Suomenmestari. Aikuisten sarjassa odotin salaa Katja Repoa tekemään kauden kisadebyyttinsä, mutta turhaan. Outi Leinonen sensijaan oli kehittynyt huimasti viime kaudelta ja veikin täysin ansaitusti sm-tittelin, Vilma Alangon sijoittuessa toiseksi.

Miehissä ei draamalta säästytty, mutta siitä hieman myöhemmin. Junnumiehet ajelivat melko ulkomaalaispainotteisissa tunnelmissa Italialaisseura BMX Action Cremonaa edustavan Martti Sciortinon jäädessä Latvialaisten perään ja kolmanneksi. Teemu Lehtonen nappasi nelossijan ja näin Martille ja Teemulle SM-kultaa ja hopeaa. Miesten sarja oli taas Tommi Lehtosen leipäpuu, tosin helpolla ei voitto irronnut. Juuso Mäenpää ja Lauri Nikulainen antoivat kovan vastuksen sijoittuen lopuille mitalisijoille. Miesten 30v. sarjassa Suomenmestariksi kruunattiin Tampereen pyöräkunkku Jani Vesikko. Pahin kamppailu nähtiin miesten 40v-cruisereissa, jossa ensin toisessa kaarteessa yksi voittajasuosikki Juha-matti Karvinen joutui tontitetuksi. Draama ei siihen loppunut, sillä juuri maaliviivan jälkeen kisapäivää hallinnut Jari Asp ja kovan luokan tulokas Kai Kantanen (kauden ensimmäinen kisa) törmäsivät. Videotuomaroinnissa huomattiin Jari Aspin vaihtaneen linjaa sääntöjen vastaisesti, joten Kantasesta leivottiin mestari. BMX-racing olisi Jarin voittaessa saanut ensimmäisen useampana vuonna palkitun voittajan, sillä Jari on ensimmäinen racingin Suomenmestari parinkymmenen vuoden takaa. Alla vielä video tapahtuneesta.

Kuvia voi käydä tsekkailemassa DMG.fi:n facebook-sivulla, tägää kuviin toki itsesi, kaverisi ja kilpakumppanisi! Kaikki jutun ja facebookin kuvat on ottanut Eevi Alaputto.

Kommentoi postausta!

Jätä Kommentti

  • (ei julkaista)

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi