BMX-Racing SM 2014

Helsingin Pyöräkrossiparkki oli jälleen SM-kisanäyttämönä, kun Pyöräilyunionin alla järjestettiin kautta aikojen toiset BMX-Racingin SM-kisat. Tällä kertaa mukaan saatiin Yle ja SM-kisahengessä kuskeina oli pelkästään suomalaisia. Aurinkoinen sunnuntai helli katsojia ja kuskeja sekä eräajojen että aika-ajojen puitteissa, eikä kisajärjestelyistä keksitä moitteen sijaa.

mini-SM2014_10Ensimmäiseksi suoritettiin pois alta aika-ajot. Formaatti on sm-kisaseteistä kuskilla samalla helpoin ja vaativin. Aika-ajoissa on vain yksi startti jonka perusteella sijoitukset jaetaan. Helpotusta toki tuo se, että radalla ollaan yksin ja ei tarvi huolehtia muiden linjoista. Naisjunioreissa Lahden Minni Leppänen pokkasi itselleen kultaisen mitalin, Teemu Lehtosen hoitaessa miesjuniorit. Aikuisissa ei yllätyksiä nähty, sillä hieman odotetusti Outi Leinonen ja Tommi Lehtonen nappasivat kirkkaimmat. Valitettavana yksityiskohtana oli Jesse Angervon paha kaatuminen, jossa ukko ei kuitenkaan itseään ihan tonttiin telonut, vaikka kahta ambulanssia työllistikin. Jesse on päässyt jo pois tarkkailusta ja parin viikon päästä pitäisi olla jo takaisin pyörän päällä.

mini-SM2014_9Eräajot olivat täynnä hienoja suorituksia. Varsinaisia yllätyksiä ei sinänsä kisoissa nähty, vaikka kovia kamppailuja nähtiin melkein jokaisessa luokassa. Kisailijoita oli tippaa vaille 80, joka on melko standardiksi muodostunut luku Helsingin kisoissa. Toki mukaan kun heittää potkupyöräilijät, aletaan olemaan siinä satasen korvilla. Se on komea luku, jota mielellään näkisi myös freestylepuolen kisoissa.

mini-SM2014_1Pienimpien luokissa mentiin samaa tahtia edelliskisojen kanssa. TVC:n Jasu Malmberg dominoi MN-6 luokkaa, MN-7:ssa Nooa Keisu ja Olavi Kiviniemi saivat taistelun aikaiseksi, mutta Nooa oli tälläkertaa vahvempi. Kasivuotiaissa Lari-Antton Rintala jatkaa ylhäisessä yksinäisyydessään eikä ainakaan SM-kisoista löytynyt pojalle haastajaa. Rasmus Varis, Akseli Räsänen ja Tapio Hovila kamppailivat luokassa MN-9 ja päätyivät em. järjestykseen. Kymmenvuotiaissa Max Mäenpää, Edvin Leppänen ja Anselmi Kiviniemi muodostivat kärkikolmikon. MN-10:n kuskeilla oli ehkä eniten tapahtunut kehitystä tai sitten jätkät vaan panostivat SM-kisoihin vähän kovempaa. MN-11 oli Joona Pekkilän juhlaa, mutta kovaa kamppailua nähtiin Eero Karilan ja Antti Laakkosen välillä. Eero kuittasi itselleen hopean ja Antti pronssisen. MN-13 oli yhdistelmäluokka 12- ja 13-vuotiaita. Patrik Bergman vuoden keulalla ja kisakokemuksellaan rullaili voittoon ilman suurempia ongelmia.

mini-SM2014_5Varttuneempien ryhmissä mentiin todella kliinisti. Kaikilta isoilta kolaroinneilta vältyttiin onneksi jopa onnettomuusalttiimmissa luokissa. Kolmekymppisten cruiseriluokassa nähtiin kuitenkin hienoja taisteluita, kun Hannu Salin pani kampoihin ennakkosuosikeille Jouni Jalkaselle ja Jukka Pekkilälle. Tulos meni kuitenkin niinkuin ounasteltiinkin Jukan viedessä kirkkaimman mitalin, Jouni ja Hannu taas hopean ja pronssin. Nelikymppisissä koettiin räjähtäviä taistoja lähinnä Kai Kantasen ja Juha-Matti Karvisen puskiessa kohti podiumia, Kain hyytävän kovien lähtöjen viedessä voittopallille.

mini-SM2014_4Niinsanotut pääsarjat mentiin 4 lähdön yhteistulosjärjestelmällä. Juniorimiehissäkään ei nähty dramatiikkaa, ja se jos joku on hyvä. Teemu Lehtonen ajoi itsensä podiumin korkeimmalle sijalle, mutta sekä toiseksi tullut Ville Niemi ja kolmannen sijan pokannut selfiemaster Antti Lehikoinen väläyttelivät lupaavasti ja tulevat varmasti olemaan merkittäviä kisaajia vielä hieman iän ja voiman karttuessa.

Naisissa jätettiin N-juniorit väliin kilpailijoiden vähäisyyden vuoksi. Kaikki junnumimmit yhdistettiin vanhempien sarjaan, eikä tulos juurikaan siitä huonontunut, päinvastoin. Suomen kiistatta näkyvin racing-kuski ja mimmiracingin kummitäti Outi Leinonen vei oletetusti voiton. Kuitenkin Lahtelainen Minni Leppänen antoi kovaa myrskyvaroitusta Outille ja Vilma Alangon puuttuminenkin sekoitti pakkaa entisestään. Kolmannelle sijalle itsensä ajoi ainakin kirjoittajalle uusi tuttavuus Heini Ilmarinen Hyvinkään Pyöräilijöistä.

mini-SM2014_6Miesten sarjassa nähtiin jälleen Tommi Lehtosen dominanssia. Juuso Mäenpää ja Lauri Nikulainen sensijaan kävivät kovaa kamppailua muista mitaleista ja kävipä Iikka Salmelakin hetkellisesti mitalikannassa kiinni. Tommi varmisti voittonsa jo kolmen erän jälkeen ja viimeisellä pyysikin tuomaristolta erikoislupaa ajaa tokan suoran prolinja, tuloksena lähes taidetta vastaavaa ajamista. Lopulta Juuso nappasi SM-hopean ja Lauri joutui tyytymään pronssiin, joka tuskin miestä suuremmalti masensi.

mini-SM2014_7Kaikenkaikkiaan toiset Unionin alaiset SM-kisat sujuivat huikean hyvin kelin hölliessä ja katsojiakin eksyi paikalle varsin mukavasti. Ylen lähetys paikalta tulee ulos 19.7. kuuden maissa, joten ei muutakun ruutua auki ja tuijottamaan.

Kuvat: Jani Teikari

Kommentoi postausta!

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi