Kotimaan katsaus

BMX-Racing Cup 4/2014: Tampere

race_tre_1Vastavalmistunut Iso-Vilusen BMX-rata oli Cupin päätöskilpailun näyttämönä 14.9. Tampereella. Reilu sata ilmoittautunutta osallistujaa tulivat ihmettelemään ja ihastelemaan hienoja puitteita. Paikallisseura TaBC:n järjestämissä kisoissa sää suosi jälleen eikä äkkiseltään muisteltuna yhdessäkään kauden cupin kisassa tainnut olla kovinkaan huono keli. Kun yleisöä ja telttojakin oli vielä siunaantunut paikalle varsin mukavasti, päätöskisojen tunnelma oli valmis.

race_tre6Junioriluokkien kuskit eivät paljoa uutta tiukkaa rataa aristelleet. MN 6-sarjassa mentiin BMX Helsinki-seuran johdolla, sillä kolmoisvoitto meni seuraa edustaneille Iivari Vornaselle, Taavi Stenbackalle ja Eskil Kantaselle. Cupin voiton vei kuitenkin TVC:n Jasu Malmberg pisteen erolla toiseksi tulleeseen Taaviin. MN 7:ssä sen sijaan nähtiin paikallisväriä podiumilla. Voiton vei Olavi Kiviniemi Iivo Vesikon tullessa kolmanneksi. Poikien väliin kiilasi itsensä cup-voittaja Alex Teikari TVC:stä. Kasivuotiaissa nähtiin kovaa taistelua Lari-Antton Rintalan ja Tuure Haapakosken välillä. Pojat voittivat lähtöjä vuorotellen, joista neljäs eli finaalilähtö kirjattiin cupin kaikki osakilpailut voittaneelle Lari-Anttonille. Lieneekö Seinäjoelle saataisiin tämän myötä myös racing bmx-buumi, se jää nähtäväksi.

race_tre3MN-9 oli BMX Helsinkiä edustaneen Rasmus Variksen näytöstä. Rasmus voitti kaikki viisi lähtöään ja nousi cup-pisteissä neljänneltä sijalta koko sarjan voittoon. Toiseksi niin kisassa kuin cupissa tuli hyvän suorituksen ajanut Akseli Räsänen, Ossi Rantalan napatessa kolmossijan. Kymppivuotiaissa paikalliset Max Mäenpää ja Anselmi Kiviniemi dominoivat. Molemmat voittivat pääosan lähdöistään ja vasta finaalikohtaamisessa ratkesi järjestys. Maxille kisa- ja cupvoitto, TVC:n Edvin Leppäsen sijoittuessa kolmanneksi. Sarjassa MN-11 on menty koko kausi samassa järjestyksessä; Ykkösenä Joona Pekkilä, toisena Jaakko Laakoli, kolmantena Eero Karila ja neljäntenä Antti Laakkonen. Tällä kertaa kuitenkin Jaakko kaivoi itsestään lisävoimiä ja pusersi itsensä kauden ekaan voittoon. Cupin tulokseen se ei vaikuttanut, mutta silti Jaakolta hieno loppukiri. Antti Laakkonen sen sijaan koki finaalissa kovia. Hurjannäköisen OTB:n jälkeen Antille diagnoosiksi murtunut solisluu. Katso Antin hurjan kaatumisen kuvat DMG:n facebookista.

race_tre12Sarjoissa MN-12 ja 13 on koettu koko kausi pientä kuskipulaa, josta ehkä eniten kertoo se, että cupin tuloksissa on yhteensä vain seitsemän nimeä – joista 2 ajoi vain yhden kisan. Tampereen kisassa kuskeja oli 5, joista 4 sarjassa MN-12. Lahden kisan voittanut Anton Holmberg joutui taipumaan TVC:n Leo Autiolle, Retkikunnan Tomas Pokkisen ja Lauri Viljasen kompatessa. Ainoa kilpailija sarjassa MN-13 oli TaBC:n Tuukka Toppinen, Patrik Bergmanin ajettua päätöskisassa itsensä toiseksi M-junioreissa. Antti Lehikoinen vei junnusarjan voiton ja kolmanneksi sijoittui jälleen rymistellyt Jesse Angervo. Antille cupissa 14-vuotiaiden voitto ja Patrikille 13v. voitto. M-juniorit taasen vei Juho Kärkkäinen, joka oli Tampereen kisassa neljäs. Melkoinen sillisalaatti siis. Naisjunnuissa ainoana kilpailijana oli Pinja Puustinen, joka luonnollisesti ajoi kisalähdöt naisten sarjassa.

race_tre9Kolmekymppisissä nähtiin pienoinen yllätys, sillä ensimmäisen kisansa ajanut Samuli Mattila vei voiton. Henkilökohtaisesti allekirjoittanutta miellytti suuresti Immo Laineen kauden avaus, sillä monitoimimies ajoi itsensä toiseksi ja osoitti ettei tanssitreenit ja excel-taulukot ole vieneet mieheltä terävyyttä portilla. Jälleen tuplasarjat ajanut Raine Kärkkäinen oli Iso-Vilusen radalla hienosti kolmas. 30v-kruisereissa mentiin BMX Helsingin tahdittamana. Jouni Jalkanen tykitti itsenä ykköseksi virheettömällä ajollaan, Jukka Pekkilän käytyä ensimmäisessä lähdössä tontissa. Kolmanneksi ajoi Pekka Ryynänen. Cupissa Jouni ja Jukka veivät kirkkaimmat, Mr. Biken Tomi Sirosen napatessa kolmossijan tarkistuslaskennan jälkeen cupin kolmossija Pekalle. Nelikymppisten sarjassa Kai Kantanen vei Tampereen kisan ja koko cupin puhtaalla pelillä. Jarit Raitanen ja Asp ovat olleet pahimpina kilpakumppaneina cupissa, tällä kertaa Aspille toinen sija ja kolmannen nappasi Kapa Karila.

race_tre15Naisten sarjassa nähtiin Vilma Alangon kauden avauskisa. Vilma on kärsinyt loukkaantumisesta koko kauden ja omien sanojensa mukaan otti vielä tämänkin kisan iisisti. Vilmalle tuloksena toinen sija, kun hurjasti koko kauden aikana kehittynyt Minni Leppänen meni menojaan. Minni oli lisännyt repertuaariinsa myös hyppimisen ja menikin todella hyvällä tyylillä ensimmäisen tuplan yli. Karoliina Eklundilla on myös vauhti kasvanut kauden aikana, tällä kertaa tuloksena kolmossija. Cup-tittelin vei Tampereella neljänneksi ajanut Piia Lehikoinen.

race_tre18Miesten lähdöissä nähtiin todella hienoja suorituksia. Tampereen rata on todellakin tiukka ja tekninen, joten välimatkat kuskeilla eivät päässeet kasvamaan suuriksi. Team Sportax oli vahvassa dominointiasemassa, sillä finaalissa kaikki kuskit edustivat Jani Vesikon luotsaamaa puotia. Lehtosen veljekset Tommi ja Teemu esittivät melkeimpä näytösluonteista ajoa, sen verran viihdyttävän näköistä kaverien meno on. Jäbät kuittasivatkin korkeimmat podium-paikat niin Iso-Vilusella kuin cupissakin. TaBC:n Ville Niemi otti kotiradallaan ensimmäisen kerran miesten sarjassa tilaa Lehtosten vierestä. Ville veti hienolla ajolla itsensä kolmanneksi. Nostan hattua Villen suoritukselle, sillä miehen ollessa tämänhetkisessä kehitysvaiheessa ei junnusarjan ajamisessa ole oikeastaan mitään järkeä. Miesten finaalissa neljänneksi sijoittui Juuso Mäenpää.

race_tre16Tampereen uusi rata-alue osoittautui varsin mainioksi paketiksi. Koko arkkitehtuuri on parkkipaikkoja lukuunottamatta varsin mainio, teltoille on omat paikkansa ja rata on sen verran kompakti, että koko alueen näkee helposti. Parkkipaikkakin kuulemma on tulossa, joten sekin ongelma poistunee. Itse rata on jo edellämainitusti nopeaa tekniikkaa vaativa, mutta pinnoiltaan vaikuttaa varsin hyvältä. Pitää muistaa, että tämä kisa oli radan ensimmäinen ja nähtäväksi jää, tehdäänkö muotoihin muutoksia ensi kaudelle. Kaikenkaikkiaan onnistunut cupin päätöskisa ja hieno uusi alku Tamperelaiselle BMX-racingille.

race_tre7

Seuraava racing-tapahtuma on 4.10. Pyöräkrossiparkissa pidettävä Season Finale. Jutun kaikki kuvat nappasi Eevi Alaputto.

Kommentoi postausta!

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi