Kotimaan katsaus

BMX-racing Cup 3/2015: Lahti

Lahden BMX-rata, tuo pahamaineinen renkaiden lipsuttaja ja jonossa ajamisen mekka, oli tapahtumapaikkana viime lauantaina racing-cupin kolmannessa osakilpailussa. Säätila todisti Lahen olevan jälleen motissa: keli oli sekä aurinkoinen että utuinen, koko ajan kuuma ja kostea niinkuin höyrysuihku Oulun Apollo-hotellissa. Dirtti.fi:n asiantuntevat DJ:t pitivät mölytoosan paria poikkeusta lukuunottamatta vaiti, joten pääosalla jengistä oli mukavaa. Primus on ihan eilistä. Toisena sponsorina toimi Leppäsen pyörä, joka tajusi olla soittamatta Mambaa tai Kasmiria – tai yhtään mitään. Siitä pointsit paikalliskauppiaalle!

Aku Mäntynen ja flätit, 10/10.

Aku Mäntynen ja flätit, 10/10.

Itse artikkelista huomatettakoon, että tämän vuoden ikäryhmät ovat fiksusti hieman sekoitettu, mutta kirjoittamisen helpottamiseksi niistä käytetään ties mitä nimiä. Tietellisen tarkkaa artikkelia haluavat kääntyköön vaikka tulospalvelu Kari Mäkisen puoleen. Pidetään tässä postauksessa faktoina lähinnä kuskien sijoitukset ja ilmoitettu määrä: 87 uhkarohkeaa hurjapäätä.

Ajohommia mikrofonin takaa seuranneena (ja tilastoja tuijottaneena) havainnoin seuraavaa:
Nuorimmista (M-6 N-7) ajaneet Veikko Laakso ja Max Lorentz ovat kärkisijoituksensa cupissa varmistaneet. Kaveri ovat ajaneet kaikki kisat sulassa sovussa ja samassa järjestyksessä. Sarjan sijat 3-6 ovat vielä auki, joten seurattavaa löytyy vielä cupin finaaliinkin.

Kasivuotiaiden (M-7 N-8) voiton varmisti Lahessa Kasper Hickman. PM-kisojen hopeamitalisti ei ole kaudella paljoa aalloilla ratsastanut, vaan on tasaisesti rullannut itsensä kaikkien kisojen voittoon. Toiseksi tullut BMX Turun Sisu Saali on parantanut koko kauden ajan suorituksiaan, ja Eelis Nurmen kakkossija cupissa on uhattuna. Jokerikorttina nostetaan vielä neljäntenä sarjassa majaileva Ilmari Vornanen, joka voi nappisuorituksella nousta jopa toiseksi.

Olavi Kiviniemi, M-8 steeze.

Olavi Kiviniemi, M-8 steeze.

M-8 N-9 sarjassa BMX Helsingin Nooa Keisu varmisti sarjavoittonsa Lahden ykkössijalla. Tampereen kaiffari Olavi Kiviniemi pitää kakkosputken päällä ja Iivo Vesikko (Lahden 3.) sekä Alex Teikari (Lahden 4.) käyvät vielä neuvotteluja sarjan kolmossijasta.

Ensimmäinen oikeasti sekava sarja onkin M-9 N-10. Toimituksessa ei oo ihan selvää, että palkitaanko sarjassa lopulta pojat ja tytöt erikseen, vaikka samassa sarjataulukossa on molemmat. Se mikä on täysin selvää, on se että Diana Sittnikowin ja Noora Järvisen ajoa katsella huomasi selkeästi sen, joka eroitti likkojen ajon poikien ajamisesta: Molemmilla oli steroetyyppisesti jotain tyttömäistä (pinkkiä ajoasussa/pitkä letti). Muuten mimmit ajo ihan tasavartaisesti sällien kanssa ja se on hyvä se. Tampereen Tuure Haapakoski nasautti ittensä ykköseksi ennen Dianaa ja Nooraa. Tässäkin sarjassa ratkaisu jää viimeisen kisan varaan.

M-10 olikin snadisti dramaattisempi. Hyvällä tatsilla ekan moton voittanut Tapio Hovila kaatui toisessa motossaan johtoasemasta eikä ajanut maaliviivan yli saaden DNF (did not finish)-tuomion, keräsi itsensä jälleen kolmanteen motoon voittaen sen ja finaalissa jälleen kaatuen paalulta. Lopulliseksi järjestykseksi muodostui näin ollen Toivo Laakso, Rasmus Varis, Akseli Räsänen ja Tapio Hovila.

Edvin Leppänen ottaa ilmatilan haltuun.

Edvin Leppänen ottaa ilmatilan haltuun.

M-11 N-12 on mennyt koko kauden Max Mäenpään johtoasemissa, eikä Lahti ollut poikkeus. Toiseksi ajanut Axel Kantanen on kovassa kamppailutilanteessa tällä kertaa neljänneksi jääneen Edvin Leppäsen kanssa, muttei Cupin pelistä pois voi vielä täysin sulkea Lahdesta pois ollutta Petrus Stockia. Lahden kisan kolmanneksi ajaneella Oskari Karvisellakin on vielä mahdollisuus hämmentää pakkaa, joten Cupin finaalista tulee varmasti jännä vaikka Maxilla voitto onkin jo taskussa.

Sarjassa M-12 N-13 ei yllätyksiä nähty, sillä Joona Pekkilä pyssytteli itsensä kauden kolmanteen voittoon. Ranteensa loukannut Antti Laakkonen saattaa olla sivussa pidempäänkin, joten toisen sijan nappasi Antin kanssa kärjessä vuorotellut Eero Karila. Kolmanneksi Lahdessa ajoi itsensä Retkikunnan Olli Lankinen.

M-13 N-14 sarjassa ei ole tällä kaudella nähty Leo Aution ja Anton Holmbergin lisäksi kuskeja. Anton oli Lahdessa ikäluokkansa ainut ja ajoikin M-14-porukassa. Finaalissa Anton olikin neljäs, varsinaisesta M-14 porukasta puuttui Patrik Bergman joka ajoi miehissä. Tilaa siis porukasta löytyi. Tuukka Toppinen kiilasi sarjakärki Tuomas Panulan ohi ja kolmanneksi ajoi cup-tulokas Saku Saali.

Cruiserijengissä nähtiin taas hienoja tilanteita ja motoja. Kolmekymmpisissä Jukka Pekkilä oli lähes koko päivän pysäyttämätön, häviten ainoastaan finaalissa niinikään omat motonsa voittaneelle Jouni Jalkaselle. Kolmanneksi ajanut Kai Kantanen on vielä sarjakärjessä, mutta tilanne elää viimeiseen kisaan asti – jopa neljänneksi ajanut ja samalla sijalla majaileva Pekka Ryynänen voi sekoittaa podiumpaikkoja.

Ville Niemen tyylinäytettä tokan mutkan jälkeen. Juuso Mäenpää komppaa.

Ville Niemen tyylinäytettä tokan mutkan jälkeen. Juuso Mäenpää komppaa.

Nelikymppisten cruisailijoiden porukassa oli 5 kuskia, joista turkulainen Graeme Cook ajoi haastavalla radalla varmimman suorituksen. Jari Asp ja Juha-Matti Karvinen komppasivat tehokkaasti pitäen cup-tilanteen vielä mielenkiintoisena. Teoriassa jopa viidentenä majailevalla Kapa Karilalla on mahdollisuus voittaa cup, joten viimeinen Tampereen kisa pitää mielenkiinnon yllä.

Kolmekymppisten 20″-sarjassa koko podiumin kuittasi BMX Helsinki. Kapa Karila ajoi motot virheettömästi, Heikki Heinonen nousi hienosti kakkoseksi Tero Sillankorvan ajovirheen tipautettua miehen viimeisessä motossa viimeiseksi. Teron pisteet riittivät kuitenkin pitämään miehen kolmantena ennen Heikki Järvistä, sillä tasapistetilanteessa Heinosen kanssa viimeisen moton tulos ratkaisi tilanteen Heikki Heinosen eduksi.

Katja Repo ja Minni Leppänen.

Katja Repo ja Minni Leppänen.

Naisissa nähtiin neljä kuskia, joista tosin Pinja Puustinen edusti n-junioreita. Katja Repo teki jonkinsorttisen paluun racing-radoille ja sai samantien aikaan hyvää vääntöä kisakettu Minni Leppäsen kanssa. Tällä kertaa tilanne meni niukasti Katjalle, ja taustalla suht tuore kisaaja Salli Saimovaara alkaa näyttää jo vaarallisia otteita.

Miesten sarjassa nähtiin monia miellyttäviä juttuja. Patrik Bergman tasapainotteli vielä viime vuonna M-13 ja M-junioreissa, mutta Lahden kisaan Patrik hyppäsi suoraan miehiin. Viime kaudella kokonaan eliteen siirtynyt Ville Niemi alkaa olemaan sarjassa kuin kotonaan, eikä M-junnuissa ajava Jesse Angervokaan mukana arastele. Kahdessa karsintaryhmässä Lehtosen Dressman veljekset Tommi ja Teemu tekivät selvää jälkeä voittaen kaikki motonsa. Juuso Mäenpään kaatuminen ensimmäisessä motossa vei mieheltä luottoa loppukisasta ja suureksi yllätykseksi mies jäi b-finaaliin, taistellen kuitenkin itsensä sen voittoon ja viidennelle sijalle. Hyviä otteita näytti myös TaBC:n kisarookie Juho Tulisalmi, joka taisteli itsensä a-finaaliin, jääden kuitenkin Lehtosten ja Ville Niemen taakse. Lopullinen järjestys siis Tommi Lehtonen, Teemu Lehtonen, Ville Niemi ja Juho Tulisalmi. Aku Mäntynen on vielä ympättävä mukaan artikkeliin, sillä Aku ajaa edelleen avopolkimilla ja hurjalla taisteluasenteella.

Veljekset Lehtonen kuulostaa snadisti kuljetusfirmalta. Ainaki vois lupaa, että toimitukset on nopeita.

Veljekset Lehtonen kuulostaa snadisti kuljetusfirmalta. Ainaki vois lupaa, että toimitukset on nopeita.

Kaikenkaikkiaan kisoista jäi hyvä fiilis varmaan suurimmalle osalle kuskeista ja katsojista. Toimitsijoina nähtii useampi ensikertalainen mutta homma skulasi pienien yskähtelyjen jälkeen ja kun allekirjoittaneellakin oli lieviä hankaluuksia saada juontoja käyntiin, vietettiin Lahden kisa jälleen rennoimmissa tunnelmissa. Seuraavat kisailu onkin jo tänä lauantaina tapahtuva Crescent Cup. Kauden muut tapahtumat löydät DMG.fi:n tapahtumakalenterista.

Kaikki kuvat: Eevi Alaputto

Kommentoi postausta!

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi