Kotimaan katsaus

BMX-racing Cup 1/2014: Turku

BMX-racing kausi 2014 avattiin cupin osalta Turun Kupittaalla aurinkoisessa ja painostavassa säässä. Turun rataa oli muokattu viime kaudelta melko paljon ja ainakin omaan silmään rata vaikutti nopeammalta ja tarjosi kuskeille useampia paikkoja ohituksiin. Muutenkin alueelle oli saatu hyvää markkinapöhinää, perinteisen kahvion lisäksi ainakin Sportaxin ja Mr. Biken teltat olivat paikalla.

kuva1

Alkuerissä ajettiin mukavasti melkein 70 starttia ja finaalilähtöjäkin semit mukaan lukien oli parisenkymmentä. Porukkaa oli siis varsin hyvä määrä paikalla. Junnuissa mentiin jo vuosiryhmittäin viime kauden kahden vuoden hyppäysten sijaan, eli juniorityötä on seuroissa selkeästikin tehty hyvällä menestyksellä.

Pienimmissä lähes paikallisseura TVC Liedosta vei 6- ja 7-vuotiaiden ykkössijat. Jasu Malmberg ja Alex Teikari olivat molemmat ensikertailaisia cupissa ja alku ainakin pojilla on lupaava. Muina mieleenpainuneina tapahtumina 6-vuotiaissa Aapo Kanerva paiskoi näyttäviä pannutuksia sekä hetki sitten 4-v täyttänyt Tatu Vesikko joka polki rohkeasti ensimmäiset cup-starttinsa. MN-8-sarjassa nähtiin viime kaudella yhden kisan ajanut Lari-Antton Rintala, joka treenailee itsekseen jossain Ilmajoen suunnilla. Ilmeisesti treeni tuottaa tulosta, sillä Lari-Antton otti kasivuotiaiden ykkössijan.

kuva2

MN-9:n vei viime kaudella vuotta nuorempien luokan voittanut Tapio Hovila Retkikunta Messilä Racingistä. 10-vuotiaissa niinikään RMR oli vahvoilla, Petrus Stock otti paalun ja Oskari Karvinen tuli toiseksi. Edvin Leppänen TVC:stä antoi hyvää vastusta ja Edviniä varmasti nähdään kamppailemassa kärkipaikoista jatkossakin. MN-11 oli heittämällä yksi kovimmista finaaleista. Voittajaksi selvitytyi Joona Pekkilä, jota Jaakko Laakoli ahdisti loppuun asti. Sijoista 3-4 käytiin kova kamppailu, jossa viimeiseen mutkaan tultaessa Eero Karila johti Antti Laakkosta vajaan pyöränmitan. Antti teki oikean päätöksen ja pisti kaiken peliin, joka tällä kertaa johti eturenkaan lipsahtamiseen ja kaatumiseen. Eerolle sija kolme, mutta pakko antaa Antille pisteet yrityksestä. Jos vikassa mutkassa on mahdollisuus yrittää ohi, se on otettava.

kuva3

M-junioreissa viime vuoden cup-voittaja Ville Niemi TaBC/Team Sportaxista jatkoi hyviä otteitaan. Villen ajotyyli on heittämällä yksi Suomen siisteimpiä, mutta myös tehokkaimpia. Mielelläni näkisin Villen kisaamassa muutamaa pääsarjalaista vastaankin, saattaisi sielläkin olla hyvää saumaa. Junnuissa toiseksi Juho Kärkkäinen Härkälän Hakasta ja kolmanneksi Jesse Angervo, joka muistaakseni totesi, et jos jää heti startissa kärjestä, mitä sitä enää rehkimään. Rehellinen asenne ukolla on ainakin.

kuva5

Ns. pappasarjat selvittiin tällä kertaa ilman pahempia haavereita. Liekö Jari Aspin ja Jani Vesikon kisaradalta poisjääminen vaikuttanut asiaan; en tiedä. Joka tapauksessa Jouni Jalkanen ja Jukka Pekkilä kävivät kovan taiston kolmekymppisten kruisereissa, jossa lähes koko viime kauden dominoinut Jouni otti ykköspaikan. Jukka kuitenkin on todella varteenotettava haastaja, joten tiukkoja vääntöjä on varmasti luvassa. Nelikymppisissä Kai Kantanen taitaa olla tän vuoden vahva voittajasuosikki, sen verran kovaa mentiin Turussakin. Jari Raitanen ja Kapa Karila kävivät kovaa kamppailua toisesta sijalta, tällä kertaa Jari oli parempi. Harmillinen tosiseikka oli se, että vain kaksi naista saatiin kisaamaan. Pia Lehikoinen ja Karoliina Eklund ajoivat yhdistettynä miesten sarjaan, Pia oli tällä kertaa parempi. Toivottavasti seuraaviin kisoihin saadaan jo useampi naiskisaaja.

kuva4

Miehissä nähtiin tiukkoja vääntöjä. Käytännössä koko sarja oli täynnä kovia kuskeja, joista finaalin lisäksi mieleen jäi entinen dirttilegenda Rami Manninen, joka talvella teki debyyttiinsä racing-piireissä GoExpo-messuilla. Rami jäi eilen viidenneksi, mutta antoi selkeän myrskyvaroituksen. Finaalissa Juuso Mäenpää jäi neljänneksi hieman epäonnistuneen startin jälkeen. Lehtosen veljekset Tommi ja Teemu pyrkivät pussittamaan Lauri Nikulaisen ulos kärkipaikoilta. Hetkellisesti se onnistuikin, mutta Lauri väänsi itsensä leijonan lailla toiseksi. Tommi Lehtoselle ykköspaikka ja Teemulle kolmonen. Finaali oli kertakaikkisen kova, alla Katariina Laakkosen video startista.

Summa summarum: Kauden avaus oli huikea eikä juurikaan parempaa tapahtumaa olisi voinut toivoa. Kovien motojen lisäksi jäi mieleen muutamat kuskit, joita syystä tai toisesta ei radalla nähty. Minni Leppänen ja Vilma Alanko olivat Ruotsissa, Jari Aspia vaivasi selkävaivat, Vesikot alkavat pikkuhiljaa siirtyä huoltopuolelle jne.. näkisin myös mielelläni Outi Leinosen, Hannu Salinin, Huhtasen veljekset, Aki Ristolan, Senni Lehden ja monet muut tulevissa kisoissa. Joka tapauksessa alkanut kausi näyttää hyvältä ja mielenkiinnolla odotan jo 2 viikon päästä 7.6. olevaa Helsingin kisaa. Siellä nähdään!

Kuvat: Ville Varis
Video: Katariina Laakkonen
Täydelliset tulokset tästä.

Kommentoi postausta!

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi