BMX Freestyle SM-kisat: Tulokset ja raportti

SM-voittajat

Suomenmestari Matias Aura (kesk.), SM-kakkonen Niko Ihander (oik.) ja kolmonen Riku Mertala (vas.)

Lauantaina juhlittiin vuoden tauon jälkeen SM-kisoja Savelassa. Koko kesän kestänyt syyssää sai väistyä auringon tieltä eikä Draken ja Meek Millin biiffistä ollut tietoakaan Timmo Haapalaisen ja Petri Ollilan hyväillessä korvakäytäviä stoner-rockilla ja täytehousella.

Yllättävän pieni osallistujamäärä vei kisaa nopeasti eteenpäin. Junnusarjassa nähtiin vain 5 osallistujaa, veteraaneissa 4 (missä oli Jonne Hämäläinen?) ja avoimessa sarjassa kisasi 17 kuskia. Liekö syynä se, että kisat olivat varsinaisesti BMX Parkin SM-kisat paikassa, jossa tapeilla ei juurikaan ole käyttöä? Samapa tuo, sillä kaikki osallistujat kyllä fiilasivat Savelan linjoja ja olivat näinollen elementissään.

Junnujen top 3.

Junnujen ykkönen Martti Lainevool (kesk.), kakkonen Miska Suni (vas.) ja kolmonen Lauri Saarinen (oik.)

Junnukisan viiden osallistujan kesken nähtiin valtavia tasoeroja, joka tosin johtuu sarjan ”entry level”-meiningistä. Nuorempi Lainevool Martti vei sarjaa aika älyttömän kovalla tatsilla eikä Martilla oikeastaan ollut mitään järkeä osallistua 15v. ja alle-sarjaan. Seuraavissa kisoissa ehdottomasti avoimeen. Miska Suni on kehittynyt valtavin harppauksin ja kundin ajamisessa alkaa olemaan jo rehtiä tyyliäkin. Kolmanneksi tullut Lauri Saarinen on jo vilahtanut meillä Finstagramissa ja kuulemma ensimmäisiä kertoja pyörän päällä viihtynyt Sunin veljesten nuorin Luka ajoi isompaakin hyppyboksia kuin vettä vain.

Junnut

1. Martti Lainevool
2. Miska Suni
3. Lauri Saarinen
4. Luka Suni
5. Roope Oksanen

Veteraanit

1. Mikko Lehto
2. Kimmo Tenhunen
3. Jari Asp
4. Martti Vaalahti

Yleinen

1. Andres Lainevool
2. Matias Aura (SM 1.)
3. Niko Ihander (SM 2.)
4. Riku Mertala (SM 3.)

5. Rasmus Suni
6. Aleksi Jokio
7. Markus Manninen
8. Talis Viirpalu
9. Jopi Toijonen
10. Tommi Uski
11. Tomi Puhakka
12. Jere Kuru
13. Sami Lehtonen
14. Ragner Trepp
14. Lassi Suvisalmi
16. Tony Räty
16. Santtu Vuolle
18. Jarno Jaakola
19. Emilia Vuolle
20. Ville Havia

Veteraanikisoissa nähtiin kovia suorituksia, jotka tulivat suoraan selkärangasta. Martti Vaalahti, mies jonka tablet ovat instituutio, tykitti niitä joka kulmasta ja aiheutti myös valtavia sydämentykytyksiä silmäiltyään hyytävän kokoista gäppiä. Onneksi jäi tällä kertaa kokeilematta, nimittäin useampi nuorempi kuski totesi välimatkan olevan ”aivan liian sairas”. Jari Asp naputti tuttuun tyyliinsä kolmosia hyppyboksista, Kimmo Tenhunen käytti etujarruaan tehokkaasti nosepickeihin ja sarjan voittaneen Mikko Lehdon repertuaariin kuului mm. truckdriver boksin yli ja 360 canadian nosepickit.

Avoimessa sarjassa nähtiin valtavan kovia ilmoja ja suorituksia. Finaaleihin pääsi 8 kovinta kuskia ja jos tuloksiin tuijottaa, huomaa tuomareiden armottomuuden. Talis Viirpalu käytti lähes koko parkkia, tehden kaikki ns. pakolliset kuviot ja silti ukko jäi kahdeksanneksi. Takavuosien suomenmestarit Markus Manninen ja Aleksi Jokio ajoivat myös ihan solidit runit, mutta nuori sankari Rasmus Suni tuli semisti jopa puskista ja tykitti itsensä SM-neloseksi. Rasmuksen repertuaarissa näkyi tuhannet ja taas tuhannet toistot, sen verran varmasti äijältä hoitui truckit, flairit ja jopa 360 tuplawhip. SM-kärkikolmikossa nähtiin uutta verta, sillä Riku Mertala kiilasi itsensä kolmanneksi. Rikun kisaraneissa ei juurikaan teknisyydellä kikkailtu, vaan Riku painoi kovaa ja korkealle aivan kaikkialla tehden isoja transfereita. Niko Ihander kiillotti vuoden 2013 SM-pronssinsa hopeaksi, painaen mm. hyppybokseista hitaimpia ja tyylikkäimpiä voltteja aikoihin. 2015 Suomenmestariksi kruunattiin viime vuoden kakkonen Matias Aura, eikä ihme. Kisoisssa myös juontohommissa viihtynyt Matsu lähti radalle hymy huulillaan suoraan mikin varresta ja vei tuomariston sydämen voltti-turndownilla, 360 lookbackeillä ja älyttömällä satasella leluboksin yli. SM-kisan ulkopuolelta koko kisan vei kuitenkin Andres Lainevool, joka paineli omaan tuttuun tapaansa kovia suorituksia koko parkissa. 180- ja 360 handplantit spinestä, bars-footjam nosepick-bars ja hyvällä tatsilla koko kisarunien aikainen naureskelu onkin äijän valtteja. Sen vaan näkee että Andu fiilaa ajamisesta.

Superpark Vantaa oli myös läsnä SM-kisoissa sponssaten Best Trick-kisaa. Vahvoista suorituksista tuomaristoa miellytti eniten Riku Mertalan hyytävän korkea droppikolmonen poolikulman subboxin päältä. Ei kertakaikkiaan mitään tolkkua! Editissä sitten tämäkin, jos et livenä ollut näkemässä.

Overall-kisan top 3

Kisan kärkikolmikko Matias Aura (vas.), voittaja Andres Lainevool (kesk.) ja kolmanneksi tullut Niko Ihander (oik.)

Kommentoi postausta!

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi