Kotimaan katsaus

BMX Freestyle Park UCI:n alle

sm1

Kansainvälinen Pyöräilyunioni (UCI, The Union Cycliste Internationale) teki viime sunnuntaina sopimuksen FISE World Series-tapahtumia järjestävän ranskalaisen Hurricane Companyn kanssa UCI BMX Freestyle World Cupin järjestämisestä. Sopimus kattaa BMX Park-kisoja, eikä nyt puhuta Suutarilan neppailuparkeista vaan siitä hyrrämeiningistä. UCI päätyi valitsemaan BMX Parkin kolmesta syystä:

 • Se on näyttävä laji, joka kiinnostaa nuorta urbaania katsojakuntaa, joka taas on olympialaisten tärkeä kohderyhmä.
 • Itse laji on helposti selitettävä ja sen televisiointikustannukset ovat matalat.
 • Suorituspaikkojen rakentaminen on helppoa ja halpaa, se ei vaadi suuria tiloja ja on tilapäistä.
 • Käytännössä tää tarkoittaa toistaiseksi vain ja ainoastaan sitä, että UCI järjestää kansainvälisen tason freestylekisoja. Kansainvälinen BMX Freestyle-liitto IBMXFF (International BMX Freestyle Federation) on ollut julkisesti inaktiivinen, mutta edelleen MM-kisojen järjestysoikeus on IBMXFF:llä – samoin päätösvalta siitä, että kuka saa järjestää kansalliset mestaruuskisat. Suomessa tällä hetkellä tätä virallista oikeutta ei ole millään taholla, mutta järjestämisestä on vastannut viime vuosina Kampi Ry ja DMGBMX Ry. Kampi Ry on kuitenkin hakenut jäsenyyttä ja se menee viimeisimpien tietojen mukaan käsittelyyn seuraavassa kokouksessa.

  sm2

  UCI:n Presidentti Brian Cookson kertoi lehdistötiedotteessa mm. että ”BMX Parkin lisääminen lajiohjelmaan on loistava uutinen pyöräilylle, UCI:lle ja sen kansallisille ryhmittymille (Suomen Pyöräilyunioni, SPU) sekä pyöräilyn faneille. UCI tarjoaa lajille kansainvälistä tunnustusta ja sitä kautta pyrkii kehittämään lajia vastaamaan BMX-fanien odotuksia.” Luonnollisesti ison organisaation mediamylly ja taloudelliset resurssit tuovat näkyvyyttä ja teknisen toteuttamisen helpompaa ratkaisukykyä.

  Varsinaiset BMX Park-tapahtumat järjestää siis FISE-kisoista tuttu organisaatio Hurricane Company. FISE-tapahtumaa on järjestetty 19 vuotta ja BMX on ollut alusta asti yksi tapahtuman päälajeista. Etelä-Ranskan Montpellierissä nykyään järjestettävä tapahtuma kerääkin noin puoli miljoonaa katsojaa paikanpäälle ja livestreamiin, joten tietotaitoa organisointiin kyllä löytyy. Hurricanen parkkirakentamiseen keskittynyt tytäryhtiö FISE Area on myös hyötynyt suuresta suosiosta ja näin ollen saanut lajien suorituspaikkoja lisättyä.
  sm3

  Lumilautailussa nähtiin vähän vastaava skenario n. 15 vuotta sitten, kun ISF (International Snowboard Federation) alkoi menettää sponsoreitaan, vaikutusvaltaansa ja talouttaan FIS:lle (Federation International Ski) eli Kansainväliselle Hiihtoliitolle. ISF oli ajanut ”from riders to riders”-ajatusmallia ja Terje Haakonsenin vastustanut lumilautailun Olympialaisissa käytettyjä sääntöjä, joita Terje ja ISF pitivät sopimattomina lajiin. FIS on pitänyt pintansa ja käsittelee lumilautailua hiihdon alalajina. Vertailukohta voisi olla esimerkiksi se, että BMX Park on vain yksi maantiepyöräilyn alalaji. Melko ontuvaa.

  ISF lopetti toimintansa 2002 ja lumilautailu on pysynyt siitä asti FIS-organisaation alla. Lajin näkyvyys on kasvanut ja tunnettavuus on ehkä jopa suurinta ”hiihtolajeista” globaalilla tasolla. Kuitenkin pieniä kansallisia tapahtumia ja mestaruuskisoja järjestetään edelleen, sekä lumilautailussa ”real street” eli kaduilla laskeminen kasvattaa suosiotaan. FIS-sidonnaisuus ei siis ole vähentänyt lajin suosiota, vaan pikemminkin nostanut sen korkeammalle tietoisuustasolle suuren yleisön keskuudessa. Se taas tuo lisää rahaa lajiin, joka tarkoittaa melko suoralta kädeltä mm. lisää harrastusmahdollisuuksia. Jos tilannetta verrataan suoraan siihen, mitä nyt on tapahtumassa BMX Parkin kanssa, en välttämättä näe tätä pahana. BMX Parkkia sanotaan tietyissä piireissä ”kisanaamailuksi” joten ehkä on ihan hyvä, että alalajin kilpailutoiminta siirtyy vielä isommalle levelille.

  Nähtäväksi jää vielä, mitä tämä liitos sitten käytännössä tulee tarkoittamaan. Pahin skenario lienee se, että UCI:n – ja Suomessa SPU:n – alaisiin BMX Park-kisoihin ei pääse osallistumaan hankkimatta _kallista_ lisenssiä, joka estäisi lisenssikuskien osallistumisen muihin kuin SPU:n kisoihin. En näe tämänkään toteutuvan kovin helposti, sillä Suomen osaavat kisajärjestäjät tuskin lähtevät hommaan mukaan niin, että se ei ole lajille edullista. Kaikista BMX:n alalajeista ehkä juuri Park (ja tietenkin racing) on se, jossa tarkempi tuomaritoiminta ja kisameininki on eduksi lajin kehitykselle. Jos kaupanpäälle laji saa lisänäkyvyyttä, en itse näe tässä hurjasti epäedullista lajikehityksen kannalta.

  sm4

  Jutun kuvitus vuoden 2013 SM-kisoista, kuvaajana Jonathan Ewalds. Lisää kuvia kisoista DMG:n facebookissa.

  Kommentoi postausta!

  About
  tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
  © dmg.fi