Kotimaan katsaus

BIG AIR SM-kisat Tiksissä

Kuva: Julius Konttinen

Kuva: Julius Konttinen

Vantaan Tiksissä nähtiin lauantaina varsin epä-Tikkurilalaista pyöräilyä, kun DMG.fi järjesti uudella torilla maailman ensimmäiset BIG AIRin SM-kisat. Osana SM-viikkoa ollut tapahtuma toi torille Bike Weekendeistä tutut hyppyrit ja ison osan myös tuttuja kuskeja. Kuitenkin käynnissä on pienimuotoinen sukupolven vaihdos, sillä monia tuttuja kuskeja jäi pois lähinnä sen takia, etteivät olleet ehtineet ajamaan koko kesänä. Joka tapauksessa torille rakennetusta tornista tuli alas kahdeksan hurjapäätä.

Kuva: Tiia Nyholm

Kuva: Tiia Nyholm

Karsintojen kovimmasta suorituksesta vastasi Tomi Puhakka, joka motivoi itsensä ensinnäkin hyppäämään molemmat nokat ja sitten jopa yrittämään kolmosta. Yksi epäonnekas hyppy kuitenkin lähetti miehen pään kohti torin sileää syleilyä ja hurjannäköisestä kaatumisesta huolimatta Puha selvisi koko spektaakkelista pintanaarmuin. Kisaformaatissa vedettiin neljä runia joista kaksi parasta jäi voimaan, ja tällä menetelmällä karsintojen ykköseksi selviytyi Miska Suni. Antti Rissasella oli koko karsintojen ajan hieman hankaluuksia saada homma klikkaamaan ja mies selviytyikin finaaliin viimeisenä. Muut karsinnasta jatkoon päässeet olivat koko päivän ilman paitaa isoimpia ilmoja ottanut Niko Ihander, jatkuvasti hyvillä fiiliksillä painanut Matias Aura, full send modessa ollut Riku Mertala sekä ainoana isolla pyörällä ajanut viilipytty Markus Kainulainen.

Kuva: Mikko Hallikainen

Kuva: Mikko Hallikainen

Yle oli paikalla televisioimassa Big Airin finaalia, joten formaatti vedettiin läpi kellontarkasti. Finalisteilla ei tosin tuntunut olevan mitään kamerakammoa, vaan kundit poseerasivat vapautuneesti kameralle ja viihdyttivät yleisöä tuttuun tapaan, showmiehiä kun ovat. Fiilis koko kisajengin välillä oli todella hyvä ja oli ilahduttavaa nähdä, kuinka hyvin nuori Miska Suni selvisi yllätyshaastiksesta. Myös kommentaattorina TV-lähetyksessä ollut Eki Vainikka nähtiin ennen finaalin alkua pyörimässä finalistien keskuudessa antamassa vinkkejä tv-hommiin.

Kuva: Julius Konttinen

Kuva: Julius Konttinen

Tasan kuudelta finaali pääsi alkamaan ja ukkoa alkoi tipahdella tornista. Riku Mertala hämmästytti parilla ylirotaatiollaan, mutta paikkasi tilanteen vääntämällä melkoisen isot kolmoset – toinen vielä lookbackillä – molempiin suuntiin samassa runissa, joka selkeästi miellytti tuomareita. Matias Aura kävi speksaamassa hieman ennen finaalia, että tornista lähteminen jännittää joka kerta. Suorituksissa sitä ei kyllä huomannut, sillä Matsun tyylittelyä komeampaa oli vain kundin silminnähtävä ilo jokaisen suorituksen jälkeen. Markus Kainulainen pysyi kylmän viileänä fullface+aurinkolasit-kombossaan ja paiskoi normaaliin tapaansa whippejä niinkuin Prisman hihna-livessä.

Kuva: Julius Konttinen

Kuva: Julius Konttinen

Kärkikolmikkoon itsensä kiilannut Niko Ihander oli ilmojen herra tehden kaiken niin rauhallisesti ja tyylikkäästi kuin on mahdollista. Nikon hitaat rotaatiot ja kyky heittää tripla can-can oli kyllä iloa silmälle, eikä ihme että mies oli vielä ennen viimeistä kierrosta toisella sijalla.

Kuva: Mikko Hallikainen

Kuva: Mikko Hallikainen

Kisan kuopus Miska Suni jätti jännitystä koko helahoidon viimeiseen suoritukseen ja leiskautti ensimmäisestä nokasta 360 bars to x-upin ja toisesta tuplawhipin, ohittaen Nikon ja nostaen itsensä toiselle sijalle.

Kuva: Tiia Nyholm

Kuva: Tiia Nyholm

BIG AIRin SM-kisan voittaja Antti Rissanen piti kärkipaikkaa hallussaan jo toisesta runista asti ja Antin parhaissa runeissa nähtiin sekä backflip bars ja backflip tailwhip sekä no handed backflip ja frontflip. Antti nostikin itsensä finaaleissa ihan uudelle levelille karsintoihin verrattaessa ja se kannatti. Antti Rissanen kruunattiin SM-viikon BIG AIRin suomenmestariksi ja näin mies nettosi taas yhden tittelin jo varsin pätevään CV:hen.

Kuva: Tiia Nyholm

Kuva: Tiia Nyholm

Koko finaali on katsottavissa Yle Areenasta tästä linkistä!

Kommentoi postausta!

About
tommidmg sports damagement - finnish bmx and then some.
© dmg.fi